Ja till pyroteknik på svenska fotbollsarenor!

 

I och med det här så gör jag ytterligare ett inlägg i den ständiga debatten om pyroteknik på svenska fotbollsarenor. Detta under 2015 års fotbollssäsong.

  • Ännu ett landslagskval och förvånansvärt nog så väntar en resa till Frankrike nästa år.
  • Ett lag i Champions League, igen!
  • Och ytterligare Stockholmsderbyn med en huvudstadsnykomling.

Kvarstår, likt varje svensk klubblagssäsong, gör debatten om pyroteknik med bengaliska eldar och rökbomber på svenska fotbollsarenor.

Jag känner för att inleda med att slå död på påståenden och publiceringar som kommit från bl.a. polisen så…:

1. Är pyrotekniken farlig?

Svar: nej. Polisen påstår detta efter at man uppmätt höga värden av sådant som kan påverka andningen vid ett tidigare test. Visst. Men det här testet skedde med pyroteknik i en container. Det vill säga inget syre etc.

Och om man tar rökbomber så består de av salpeter, salt och socker. Med andra ord inte farligt. Okej om man gör något alldeles onormalt så vet man väl inte, men vem står med en rökbomb i luftstrupen för att överdriva lite?

Bengaler, inte farligt. Okej ca två tusen grader varm låga men kan man hantera de så är det lugnt, punkt.

 

2. Man (polisen främst) påstår ofta i inlägg efter större fotbollsmatcher att många skadas av pyrotekniska pjäser. Detta är inte sant och dementeras av Max Bell, överläkare Karolinska sjukhuset.

Efter att han frågat och kollat med medarbetare vad de vet om folk som kommit in med problem knutna till pyroteknik så är svaret: ytterst få.

En annan del (den främsta) att nämna är att när han undersökt hur mycket man vet om sådana problem så hittar man inte mycket information, vilket innebär att det inte krävts, det vill säga att problemen knapp varit noterbara.

 

3. Det som jag brinner för, haha, här är hur vackert ett hav av bengaler är.

Det skapar känslor i mig som är så speciella att de knappast kan beskrivas. Det ger känslorna ett fotbollsderby skapar något mer konkret. Stridens hetta, när känslorna står i brand och hur enade vi alla på samma sida av en 105 x 68 meter stor gräsbit blir i när det gäller vårt lag i sådana sammanhang. Det är något av det finaste jag vet.

JA TILL PYROTEKNIK PÅ SVENSKA FOTBOLLSARENOR

Kommentera här: